We kunnen kapitalisme ook inzetten om de natuur te redden, zegt milieuactivist. ‘Zet een prijs op onze planeet’ 

Interview in de Volkskrant 12 augustus 2023, door Daan Ballegeer.

Het kapitalisme staat de redding van onze planeet niet in de weg, maar is een bondgenoot om de klimaatverandering tegen te gaan. Volgens milieuactivist Paula DiPerna moeten we een hogere prijs zetten op de diensten die de natuur ons levert. 

Het verwijt gaat dat economen van alles de prijs kennen, maar van niets de waarde. Maar dat geldt voor veel mensen. We vinden het normaal om een bak geld neer te tellen voor een huis met zeezicht, terwijl we de koraalriffen die deze woning beschermen tegen catastrofale stormen financieel waardeloos lijken te vinden. We stoppen er namelijk geen geld in om ze te doen gedijen. 

Financiële logica 

De natuur verdient een prijs, zegt ze, videobellend vanuit haar woning in New York. ‘We zijn er als mensheid aan gewend geraakt om te pakken wat we kunnen. Wat gratis is, nemen we, tot het extreme toe. Het resultaat? Vervuiling, verval, klimaatverandering en de misvatting dat de natuur altijd zal blijven leveren, hoe driest we ook tekeergaan.’ 
Die gevolgen laten zich onder meer voelen in de koraalriffen. Als de klimaatverandering en de vervuiling doorzetten, kunnen die tegen 2070 volledig verdwenen zijn, waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming. ‘Het beuken van steeds intensere oceaanstormen, ook al een gevolg van de opwarming van de aarde, kan dat verval enkel versnellen’, merkt DiPerna op.

Lees het hele artikel op: https://www.volkskrant.nl/economie/we-kunnen-kapitalisme-ook-inzetten-om-de-natuur-te-redden-zegt-milieuactivist-zet-een-prijs-op-onze-planeet~be70a80a/