Industrie 4.0 en de duurzaamheids-doelstellingen

Als samenleving krijgen we steeds meer uitdagingen voor het milieu en onze manier van leven. Hoewel sommige dingen buiten onze controle liggen, hebben we andere dingen door onszelf gemaakt, aangezien we verschillende iteraties van industrialisatie hebben doorgemaakt. We lijken nu ook vast te zitten in de cyclus van consumentisme:> Consumeer -> Wegwerpen ”. De gezondheid van zowel de planeet als haar bewoners heeft geleden onder de nadruk op productiviteit en economische groei in plaats van op hun welzijn. In dit, de eerste van een reeks korte artikelen, zullen we kijken naar de 4 th Industriële revolutie, het effect op het milieu en het verkennen van hoe het verband houdt met de 17 Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zoals gedefinieerd door de Verenigde Naties. Naar onze mening zijn de 4th De industriële revolutie zal (nog) de schoonste zijn. Het zou kunnen helpen om de schade uit het verleden te herstellen met behulp van nieuwe technologische ontwikkelingen die alomtegenwoordig zullen worden en steeds goedkoper in gebruik. We zullen de middelen hebben om niet alleen de schade aan het milieu in te dammen, maar ook om deze terug te draaien. Een voorbeeld hiervan zou het verminderen van CO kunnen zijn 2 in de atmosfeer. Succes hangt echter af van investeringen om duurzame oplossingen te stimuleren, de nieuwe technologieën verstandig te gebruiken en ons huidige gedrag te veranderen.

In de afgelopen 250 jaar hebben drie industriële revoluties de manier veranderd waarop we waarde creëren en gebruiken. De eerste industriële revolutie begon halverwege de 18e eeuw in de Britse textielindustrie th eeuw, aangewakkerd door de mechanisatie van het spinnen en weven. In de daaropvolgende 100 jaar veranderde het elke industrie, bracht het er nog veel meer voort en hielp het de toonaangevende landen op dat moment hun jaarlijkse groeipercentages te verhogen van ongeveer 0,2% per jaar tot tussen 2% en 3% per jaar in 1850 [1]Shaping de vierde industriële revolutie – Klaus Schwab. Deze geldwaarde werd echter gecreëerd in wat nu als minder dan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden zou worden beschouwd. Ze hadden een diepgaand effect op de gezondheid van de arbeiders en leidden tot aantasting van het milieu. De vervuiling die door de fabrieken werd gegenereerd, die werd aangedreven door het verbranden van fossiele brandstoffen, maakte de buitenkant van gebouwen zwart en we nemen aan dat het interieur van de arbeiders en de lichamen van hun familie is. Ze bewoonden de woningen rondom de nieuwe fabrieken. Vanaf ongeveer 1840 werd een deel van de Midlands in Engeland zelfs bekend als ‘ Het zwarte land ”Doordat de gebouwen bedekt zijn met roet van de ijzer- en kolenfabrieken. In dit gebied woonden destijds ongeveer een miljoen mensen die leden onder de nadelige gevolgen van vervuiling.

 
Met de toenemende snelheid van opwarming van de aarde en klimaatverandering en de toename van bosbranden in tal van landen realiseert men zich dat het milieu enorm lijdt onder de gevolgen van deze voorbije perioden van de industriële revolutie en de producten die ze hebben geproduceerd. Als we ons uitsluitend richten op het creëren van geldelijke rijkdom, in plaats van op welzijn en een gezond milieu, aan wat voor toekomst bouwen we dan?
 
Kunnen de technologieën van Industrie 4.0 ons helpen een duurzamere omgeving te creëren waarin de samenleving kan groeien en bloeien? Kan de combinatie van Internet of Things (IoT), cyberfysieke systemen (CPS), big data en cloud computing-services de weg banen naar een betere en productievere manier van leven?
 
 
Technologie alleen zal de problemen waarmee we worden geconfronteerd niet oplossen.  Tenzij we de mentaliteit van mensen veranderen, kan het toepassen van deze tools de zaken erger maken. Een goed uitgangspunt voor veel organisaties zou zijn om te kijken hoe ze de SDG’s van de Verenigde Naties kunnen realiseren.  De SDG’s zijn in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen. Ze bieden een gedeelde blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet, zowel nu als in de toekomst.
 
Hoewel alle SDG’s met elkaar samenhangen, zullen ze niet allemaal direct relevant lijken in een zakelijke context. Vijf van de SDG’s zijn direct gerelateerd aan de industrie. Later zullen we de impact van industrialisatie op de andere SDG’s zien.
  1. Zorgen voor toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen (doelstelling 7)
  2. Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisatie en stimuleer innovatie (doelstelling 9)
  3. Zorgen voor duurzame consumptie- en productiepatronen (doel 12)
  4. Dringend actie ondernemen om klimaatverandering en de gevolgen daarvan te bestrijden (doelstelling 13)
  5. Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling (doelstelling 14)

De toepassing en het gebruik van technologie kunnen de huidige klimaat- en maatschappelijke uitdagingen verbeteren of verergeren, afhankelijk van of organisaties de SDG’s omarmen als onderdeel van een bedrijfsstrategie. Ze kunnen worden beschouwd als niet-functionele vereisten bij het ontwerpen van OT / IT-architecturen die de bedrijfsstrategie en het beleid ondersteunen. Een voorbeeld van iets dat dankzij cloud computing gemakkelijker is gemaakt, is het feit dat we bronnen gemakkelijk kunnen verkleinen wanneer ze niet nodig zijn en daardoor het energieverbruik kunnen verminderen. Een ander voorbeeld is het stimuleren van organisaties en eigenaren van gebouwen om “prosumenten” te worden en hun eigen schone (zonne) energie op te wekken.  Dit zou helpen tegenwicht te bieden aan het feit dat gebouwen alleen al goed zijn voor 40% van het energieverbruik in de EU [2]https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/energy-performance-buildings -directive_en. Duurzaam is goed, maar onnodige en verspilde consumptie elimineren, nog beter! Dit vereist een culturele verschuiving van de geest en het opnieuw stellen van prioriteiten.

Naast de technologische en culturele veranderingen, moeten we onze huidige processen herzien en kijken of ze transparant, slank en duurzaam zijn. Het concept van het meten van iets van “veld tot vork” met behulp van Blockchain-technologie klinkt misschien futuristisch, maar kan deel uitmaken van onze toekomst om lokale producten op een duurzame manier te betrekken, waardoor energieverspilling bij transport en verpakking wordt verminderd. Het huidige gebrek aan informatie en inzicht in waar en hoe een product is gekocht, belemmert ons bij het nemen van bewuste beslissingen met betrekking tot de werkelijke kosten van een product, met de nieuwste technologie zou dit gemakkelijker moeten worden. Zoals bij de meeste dingen, moet er echter een gevoel van urgentie zijn om dingen te laten gebeuren. In de nabije toekomst zal de behoefte aan transparantie in de toeleveringsketen worden gedreven door zowel de consumentenrichtlijnen als de overheidsrichtlijnen. De milieuproblemen om ons heen hebben talloze organisaties gemobiliseerd om actie te ondernemen. Toch zijn we nog ver verwijderd van het behalen van de SDG-doelstellingen tegen de doelstelling voor 2030. Wij geloven dat overheden (bedrijfs) gedrag zullen sturen met wet- en regelgeving en stimuleringsfondsen. Het gevolg hiervan is dat het naleven van de SDG’s waarschijnlijk onderdeel gaat worden van het Corporate Responsibility (CR) -beleid van een organisatie.

In de volgende artikelen gaan we dieper in op deze kwesties en kijken we ernaar uit om je bij ons aan te sluiten.

Colin Chalmers & Michael Oosten


Voel je vrij om te delen door op de onderstaande knoppen te klikken

References

References
1 Shaping de vierde industriële revolutie – Klaus Schwab
2 https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/energy-performance-buildings -directive_en

Spread the word! Please share this post with friends, colleagues and others in your network!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp